Jetstone ondertekent Convenant Trustone

 

Afgelopen twee jaar is er door diverse partijen in de natuursteenbranche hard gewerkt aan een IMVO-convenant voor de natuursteensector. Uit die samenwerking is het Initiatief TruStone ontstaan, dat een integraal onderdeel is van het convenant. De SER treedt daarbij op als onafhankelijk secretariaat voor het convenant. Uniek aan het convenant is ook dat het over de landsgrenzen gaat, doordat Nederlandse én Vlaamse bedrijven, organisaties en overheden de handen ineen hebben geslagen.

 

Op maandag 13 mei ondertekenden de Nederlandse partijen het convenant TruStone in de Nieuwspoort te Den Haag. Jetstone was daarbij niet alleen betrokken als bestuurder van werkgeversorganisatie DI-Stone, maar tekende ook zelfstandig het convenant om duidelijk uit te spreken dat we volledig achter dit initiatief en de bijbehorende afspraken staan. Bij de partijen die het convenant ondertekenden waren onder andere ook minister Sigrid Kaag en vertegenwoordigers van de organisaties FNV, CNV en Arisa. Andere Nederlandse natuursteenverwerkers die het convenant getekend hebben zijn Nibostone, Arte en Dekker Zevenhuizen.

 

Doelstelling van TruStone

De doelstelling van het Initiatief TruStone is helder; de betrokken partijen willen transparantie creëren en verbeteringen doorvoeren in de natuursteenbranche. Voornaamste aandachtspunten zijn landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika waar sprake kan zijn van de schending van mensen- of arbeidsrechten en/of waar het milieu wordt geschaad.
Jetstone is enthousiast over het feit dat TruStone een echte samenwerking is geworden met diverse partijen in de natuursteensector. Natuursteen wordt gebruikt in talloze branches. Keukenbladen is er daar een van, maar grote aantallen komen ook voor in bijvoorbeeld grafstenen, tegels, gevels en stoepranden. Als (keuken)branche alleen kunnen we dus geen vuist maken tegen eventuele misstanden, laat staan als individueel bedrijf.

 

Jetstone zet zich overigens al jarenlang in voor duurzaam natuursteen. Vanaf een vroege fase waren we betrokken bij de (inmiddels opgeheven) Werkgroep Duurzaam Natuursteen en we zijn lid van de internationale organisatie Earthworm (voorheen TFT). Daarnaast hanteert Jetstone al jaren een Code of Conduct, waarmee we onszelf en onze leveranciers verplichten om belangrijke ethische, milieutechnische en sociale normen en waarden te respecteren.

Het Initiatief TruStone kan zorgen voor grote stappen voorwaarts richting duurzaam en verantwoord natuursteen, waar Jetstone derhalve met trots haar handtekening onder heeft gezet.