Meet the Team: Tekenkamer

 

Op onze tekenkamer worden orders uitgewerkt naar werktekeningen voor onze productie en voor de klant. We spraken met vier van hen over het werken bij Jetstone en over de bijzondere vriendschap die op de afdeling is ontstaan.

 

Teamleider Nick heeft de afdeling de laatste jaren hard zien groeien: “We hebben een heel divers team, waarin iedereen in de basis dezelfde taken heeft, maar waarin we wel met verschillende levels werken. Dat heeft te maken met de complexiteit van orders, maar ook met specifieke kennis en vaardigheden. Zo vragen Duitse orders meer aandacht en een basisbeheersing van de Duitse taal. En René is bijvoorbeeld onze spoelbakken-specialist die zorgt dat alle gegevens op dat vlak correct in ons systeem staan.” Bart vult aan: “Ondanks onze verschillende achtergronden en disciplines zijn we echt een soort vriendengroep.”
Die vriendschappelijke sfeer op de afdeling heerst ook in de lunchpauzes, als vrijwel alle tekenaars lekker gaan wandelen. Nick ervaart dat altijd als een fijn moment: “De ene collega ken ik al heel lang, de andere pas relatief kort. In zo’n pauze zoek ik die variatie echt op. Ik loop nooit naast dezelfde collega en ben altijd benieuwd naar wat anderen te vertellen hebben.” René vult aan: “En we hebben natuurlijk onze groepsapp. Daarmee wisselen we in het weekend vaak al het nodige uit. Dat levert weliswaar vooral plaatjes van lekker eten en speciaalbiertjes op, maar toch; het scheelt weer tijd op maandagochtend, haha…”.

 

Nicole was jaren geleden de eerste vrouw op de afdeling. Op de vraag hoe ze dat heeft ervaren is ze vrij duidelijk: “Vooral als erg gezellig. Ik hoefde eigenlijk helemaal niet te wennen, maar voelde me meteen onderdeel van de groep. Voor Corona hadden we bovendien altijd onze laatste-vrijdag-van-de-maand-borrel en we zijn ook regelmatig een hapje gaan eten. Dat moeten we eigenlijk weer gaan oppikken. Maar gelukkig hebben we inmiddels wel weer al die gezellige borrels en activiteiten die Jetstone voor medewerkers organiseert!”

 

Werken op de tekenkamer is volgens Bart erg veelzijdig: “Op basis van een algoritme biedt het ERP-pakket telkens een volgende order aan. De ene order heb je in een paar minuten uitgetekend, de volgende kan zomaar een uur werk zijn.” Nicole vult aan: “Erg fijn is daarbij dat we echt werken aan één order tegelijk. Dat zorgt voor rust én voor kwaliteit.”
Bijzondere projecten zijn er ook. Van een compleet interieur in een ijssalon tot onderdelen voor een beurs. René herinnert zich op dat vlak vooral een vloer: “Voor een beurs in Engeland was het plan om de vloer van 6 x 8 meter uit te voeren als een legpuzzel. Dat was letterlijk een hele puzzel om uit te werken zodat het perfect in elkaar paste. Maar dan is het ook extra mooi om te zien dat dit ons lukt.”
Zeker voor de meer complexe tekeningen is ook inzicht nodig in het productieproces. Daar wordt volgens Nicole tijdens het inwerktraject al direct aandacht aan besteed: “Vooral in de tweede fase, als je je eerste werktekeningen inmiddels hebt gemaakt, is het erg interessant om daar weer mee te kijken. Dan zie je echt wat je hebt getekend en hoe dat vervolgens in productie wordt gemaakt. Dat is bovendien een mooie manier om ook de collega’s in productie wat beter te leren kennen.” Bart vult aan: “Als ik mallen ga uittekenen, loop ik altijd even door productie. Dan kijk ik links en rechts wat voor moois we aan het maken zijn en hoe de praktijk eruitziet van wat we hebben getekend.”

 

Op de vraag wat Jetstone, naast die aandacht voor een goed opleidingstraject, zo succesvol maakt, is Bart redelijk duidelijk: “Jetstone is een no-nonsense bedrijf. We zijn hier allemaal gelijk; niemand is beter dan de ander. Én er wordt altijd vooruitgekeken. Jetstone springt in op kansen die zich voordoen en dat gaat ons blijkbaar goed af.” Nicole zorgt voor logischerwijs de belangrijkste conclusie: “Wat Jetstone succesvol maakt? Onze tekenkwaliteiten natuurlijk!”

 

We sluiten het gesprek lachend af en Nick benadrukt dat we op de tekenkamer nog een enthousiaste collega zoeken. “Als iemand qua muzieksmaak ergens tussen Mart Hoogkamer en Metallica past, dan kan die in elk geval meedoen met onze Spotifriday playlist!“, concludeert René.