Meet the team: Duurzaamheidsoverleg Team

 

Bewust omgaan met elkaar en de omgeving is iets waar steeds meer aandacht voor is. Bij de mensen thuis, maar ook op de werkvloer en dus ook bij Jetstone. Het Duurzaamheidsoverleg zorgt er vanuit diverse afdelingen voor dat er bewustwording wordt gecreëerd en we hier als organisatie zoveel mogelijk naar handelen. We spraken met collega’s Marloes (opleidingen) en Erik (duurzaamheid) om meer te weten te komen over het Duurzaamheidsoverleg.

Materiaal- en kostenbewust produceren, verantwoord inkopen en hergebruiken zijn belangrijke pijlers in duurzaamheid. Zodoende dat naast Marloes en Erik ook Roland (productie), Patrick (inkoop) en Gino (MVO) teamgenoten zijn van het Duurzaamheidsoverleg.

“Duurzaam handelen is meer dan alleen bezig zijn met het milieu. Het is ook investeren in werknemers om lang en op een goede manier met elkaar te kunnen werken. Dit kunnen handige tools zijn op de werkvloer die het werk makkelijker maken of minder fysiek belastend” zegt Erik. “Collega’s leren en ontwikkelen zich door middel van gerichte trainingen, workshops en coaching op de werkvloer. Ter ondersteuning hebben we een eigen online-leeromgeving met veel aandacht voor veilig werken en ook modules om Jetstone en het bedrijf te leren kennen” vertelt Marloes.

Jetstone heeft een aantal internationaal vastgelegde Duurzame Ontwikkelings Doelen (SDG’s) geselecteerd die we als bedrijf belangrijk vinden. Denk hierbij aan doelen zoals het bestrijden van armoede, bijdragen aan verantwoorde en duurzame consumptie en deelnemen in wereldwijde partnerschappen op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Zo zijn er vanuit onze branche initiatieven (zoals TruStone) in samenwerking met de overheid, collegabedrijven en NGO’s op het gebied van ketentransparantie in bijvoorbeeld Zimbabwe en India bij de delving van ons natuursteen. Zo weten we en kunnen we er beter voor zorgen dat delven van steen ook op een goede manier gedaan worden.

In een productieomgeving zoals Jetstone werken we met materialen die de omgeving belasten en zodoende is het belangrijk om hier over na te denken waar we deze belasting kunnen beperken of compenseren. Denk hierbij aan bekende initiatieven zoals het plaatsen van zonnepanelen, gebruik van LED-verlichting of hergebruiken van water in de productielijnen. Om onze afvalstroom te beperken houdt collega Gino zich bezig met het ontwikkelen en vermarkten van een circulair werkblad. Dit werkblad zie je terug in woningbouw en renovatieprojecten van bijvoorbeeld woningcorporaties. Op deze manier heeft ons restmateriaal een zinvolle bestemming en wordt een stenen werkblad voor bijna iedereen bereikbaar.

Bij Jetstone worden er veel kilometers gemaakt om de diverse regio’s te voorzien van werkbladen. Dit stoot veel CO2 uit blijkt uit de LCA (een CO2 berekening) en bovendien kost dit veel brandstof. Zodoende zijn er vergevorderde voorbereidingen getroffen met het wagenpark. “Elektrisch naar Zweden rijden zal er voorlopig nog niet inzitten, maar de bussen die de afgelopen jaren zijn aangeschaft kunnen wel rijden op HVO:  fossielvrije en CO2 neutrale diesel. Dit gaan we binnen afzienbare tijd mogelijk maken, dus ook daar worden stappen gemaakt!” zegt Erik met overtuiging.

Jetstone is dus volop in beweging om een steentje bij de dragen aan de omgeving, het milieu en werknemers. Wordt vervolgd!