Wat is composiet?

Composiet is een industrieel vervaardigd steenachtig materiaal, met kwarts als één van de hoofdbestanddelen. Hoewel er tientallen producenten van composiet in de wereld zijn, werkt Jetstone alleen met gerenommeerde en NSF-gecertificeerde composietleveranciers zoals Caesarstone, Diresco en Silestone. Die NSF-certificering geeft u namelijk de garantie dat u voedselveilig composiet koopt!

Composiet is over het algemeen behoorlijk constant van kleur en structuur, maar door de natuurlijke basisstoffen zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten. Zeker bij kleuren met een uitgesproken structuur, bieden wij consumenten daarom de mogelijkheid om op afspraak het materiaal op grote plaat te komen bekijken.

 

Gebruiksgemak van composiet

De eigenschappen van composiet kunnen enigszins variëren per kleur en oppervlakte, maar in het algemeen geldt dat het materiaal een goede krasbestendigheid heeft en behoorlijk hittebestendig is. Wel wordt aangeraden om altijd een onderzetter te gebruiken, omdat hete pannen, deksels en ovenschalen een zogenaamde thermoshock kunnen veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat.

Composiet met een gepolijste (glanzende) oppervlakte is erg vlekbestendig, zeker in gemêleerde kleuren. In effen kleuren en in composietmaterialen met een matte (satin) oppervlakte zullen eventuele vlekken meer opvallen, maar met het juiste onderhoud zijn die vlekken doorgaans ook weer goed te verwijderen.

Oppervlaktes in composiet

De meeste werkbladen die Jetstone levert in composiet hebben een glanzend oppervlak (gepolijst). Maar ook de matte geborstelde oppervlakte (satin) is populair in composiet. Het geeft het werkblad een meer robuuste uitstraling, maar is vooral de eerste maanden wel wat gevoeliger voor vlekken.

Specifieke materiaaleigenschappen

Het productieproces en de natuurlijke ingrediënten van composiet kunnen zorgen voor kleine pigmentvlekjes en ‘hoogcontrast-contaminaties’ (bijvoorbeeld lichte puntjes in een donker materiaal of omgekeerd). Deze kenmerken doen verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

Meer weten over de eigenschappen van composiet en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onze speciale pagina over materiaaleigenschappen.