Natuursteen wordt gewonnen in groeves op talloze plekken van de wereld; van Zuid-Afrika tot Noorwegen, en van Brazilië tot India. Elk winningsgebied biedt zijn eigen unieke kleur en uitstraling.

Het materiaal wordt aan de aarde onttrokken door het gebruik van explosieven en groot industrieel materieel en wordt vervolgens als grote blokken van ca. 20 ton vervoerd naar de blokverwerkende industrie. Die blokverwerkers zetten de blokken graniet om naar platen, die wij vervolgens kunnen inkopen om werkbladen van te gaan maken.

Voor vrijwel alle soorten graniet zit die blokverwerkende industrie in Italië, waar blokken natuursteen per boot worden aangeleverd uit alle windstreken van de wereld. Enige uitzondering daarop zijn de natuursteensoorten uit India; daar wordt de steenverwerking in het land zelf gedaan, en kopen wij dus in bij een blokverwerker in India.

We kiezen er in onze IMVO-initiatieven momenteel voor ons te richten op de winningsgebieden in India. Hier willen we eventuele problemen graag grondig en langdurig aanpakken. Uiteraard erkennen we dat er nog andere winningsgebieden zijn waar we eventuele problemen helaas (nog) niet direct kunnen aanpakken.

 

Zorgvuldigheid bij de inkoop van natuursteen

Omdat veel natuursteensoorten worden gewonnen in landen waar arbeidsomstandigheden en lonen vaak heel anders zijn dan in Europa, en waar zelfs kinderarbeid en schuldslavernij kan voorkomen, vindt Jetstone het van groot belang om zorgvuldig te kijken naar haar leveranciers. We werken zoveel mogelijk samen met bedrijven die zelf ook eigenaar zijn van de groeves waar het graniet wordt gewonnen, zodat we zo goed mogelijk in beeld hebben waar producten vandaan komen. Verder bezoeken we, vaak samen met onafhankelijke lokale controleurs, bedrijven en groeves. Hierbij worden audits uitgevoerd door onder andere Xertifix, een NGO die strijdt voor betere arbeidsomstandigheden en milieubescherming in de steensector in India. De minste of geringste twijfel kan daarbij voldoende zijn voor ons om te stoppen met een bepaalde leverancier.

 

Jetstone Code of Conduct

Als bedrijf dat veel inkoopt in het buitenland, voldoet Jetstone uiteraard aan de inspanningsverplichting zoals de Nederlandse overheid die voorschrijft op het gebied van duurzaam en verantwoord inkopen. Maar we gaan daarin nog een forse stap verder. Jetstone werkt namelijk met een ‘Code of Conduct’. In dit document verplicht Jetstone zichzelf en haar leveranciers om zich te houden aan een aantal belangrijke juridische, ethische, milieutechnische en sociale normen en waarden. Deze Code of Conduct is onder andere door al onze leveranciers uit India ondertekend en wordt ook besproken bij mogelijke nieuwe leveranciers; een belangrijke stap in dit land waarin veel informatie erg ondoorzichtig is.

 

IMVO-initiatief TruStone

Op maandag 13 mei 2019 tekenden we het IMVO-initiatief TruStone. Naast collega-bedrijven uit onze branche, ondertekenden onder andere ook minister Sigrid Kaag en vertegenwoordigers van de organisaties FNV, CNV en Arisa.
Afgelopen twee jaar is er door diverse partijen in de Nederlandse en Belgische natuursteenbranche hard gewerkt aan dit convenant. De doelstelling van het Initiatief TruStone is helder: de betrokken partijen willen transparantie creëren en een vuist vormen tegen schendingen van milieu en mensenrechten, die bij de winning van natuursteen in o.a. Azië, Afrika en Zuid-Amerika mogelijk nog voorkomen. Als individueel bedrijf kun je daarop nauwelijks invloed uitoefenen; als branche in samenwerking met (overheids)organisaties staan we een stuk sterker.

Benieuwd naar ons volledige plan van aanpak op het gebied van TruStone? U vindt het hier.

 

Klachten- en Geschillencommissie Initiatief TruStone
Om samen sterk te staan en betrokkenen de gelegenheid te geven klachten en misstanden actief te melden heeft TruStone een klachtenmechanisme ingericht.
Via deze website kunnen betrokkenen punten melden. Ook kan dit e-mail adres gebruikt worden: trustone-complaints@internationalrbc.org om klachten en misstanden direct te melden.
Gezamenlijk hebben we het doel de keten transparant te maken, mistanden bespreekbaar te maken en te verbeteren.

 

IMVO-initiatief in samenwerking met RvO

Jetstone werkt bovendien met MO-BStone en NGO Arisa aan een project, gesubsidieerd door de RvO, dat binnen een periode van 4 jaar moet leiden tot een verbetering van de sociale- en milieuomstandigheden bij Indiase leveranciers van graniet. Hierin wordt de keten van Indiase natuursteen nog gedetailleerder in kaart gebracht, van de werkzaamheden in de steengroeves tot de verwerking van de ruwe natuursteen in Indiase fabrieken.