Werkbladen van keramiek zijn sterk in opkomst. Niet zo vreemd, want keramiek heeft uitermate praktische eigenschappen en het groeiende assortiment speelt knap in op actuele trends. Onze collectie keramiek bevat momenteel bijvoorbeeld een aantal materialen die de uitstraling van roest, marmer en beton fraai weten te imiteren.

 

Wat is keramiek?

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, met klei als hoofdbestanddeel, dat onder extreem hoge druk wordt geperst en vervolgens op hoge temperatuur wordt gebakken. Het is een doorontwikkelde versie van het materiaal dat bekend is uit de tegelbranche, maar dan beschikbaar in afmetingen waarvan wij werkbladen op maat kunnen produceren.
Keramiek is doorgaans erg constant van kleur, maar door de natuurlijke basisstoffen zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten. Zeker bij kleuren met een uitgesproken structuur, bieden wij consumenten daarom de mogelijkheid om op afspraak het materiaal op grote plaat te komen bekijken.

 

Gebruiksgemak van keramiek

Hoewel de eigenschappen enigszins kunnen variëren per kleur en oppervlakte, geldt in het algemeen dat keramiek een uitstekende kras- en hittebestendigheid heeft. U kunt dus met een gerust hart uw hete pan op het werkblad zetten. Ook de vlekbestendigheid van keramiek is uitstekend. En mocht er toch een hardnekkige vlek ontstaan, dan is die met het juiste onderhoud doorgaans eenvoudig te verwijderen. In vergelijking met graniet en composiet, is keramiek wel kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

 

Specifieke materiaaleigenschappen

Het productieproces en de natuurlijke ingrediënten van keramiek kunnen zorgen voor kleine oneffenheden in de oppervlakte (met name zichtbaar bij strijklicht) en ‘hoogcontrast-contaminaties’ (bijvoorbeeld donkere puntjes in een licht materiaal). Deze kenmerken doen verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

 

Meer weten over de eigenschappen van keramiek en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onze speciale pagina over materiaaleigenschappen.