Verantwoord ondernemen

Als verantwoord ondernemer, draagt Jetstone uiteraard zorg voor zaken als duurzaamheid&milieu, health&safety en mens&ontwikkeling. Wij geven u graag een kijkje achter de schermen:

 

Code of Conduct

Jetstone hanteert in haar inkooptraject een Code of Conduct. In dit document verplicht Jetstone zichzelf en haar leveranciers om zich te houden aan een aantal belangrijke juridische, ethische, milieutechnische en sociale normen en waarden. Zeker bij granietsoorten uit niet-Westerse landen is dit een belangrijk aspect, evenals het uitvoeren van onafhankelijke audits. Deze audits laten wij onder andere uitvoeren door Xertifix, een NGO die strijdt voor betere arbeidsomstandigheden en milieubescherming in de steensector.

 

IMVO-initiatief TruStone

Op maandag 13 mei 2019 tekenden we het IMVO-initiatief TruStone. Naast collega-bedrijven uit onze branche, ondertekenden onder andere ook minister Sigrid Kaag en vertegenwoordigers van de organisaties FNV, CNV en Arisa.

Afgelopen twee jaar is er door diverse partijen in de Nederlandse en Belgische natuursteenbranche hard gewerkt aan dit convenant. De doelstelling van het Initiatief TruStone is helder: de betrokken partijen willen transparantie creëren en een vuist vormen tegen schendingen van milieu en mensenrechten, die bij de winning van natuursteen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika mogelijk nog voorkomen. Als individueel bedrijf kun je daarop nauwelijks invloed uitoefenen; als branche in samenwerking met (overheids)organisaties staan we een stuk sterker.

Meer informatie over duurzaam natuursteen vindt u op deze pagina.

 

NSF en bio-hars

Jetstone werkt enkel met composietmateriaal dat gecertificeerd is conform de normen van de internationale organisatie NSF, waardoor hygiëne en voedselveiligheid kan worden gegarandeerd. Bovendien is Diresco, een van onze leveranciers voor platen in composiet, al overgeschakeld op bio-hars als basis voor haar producten en stimuleren wij andere leveranciers om dat ook te doen.

 

Milieu

Jetstone kiest in haar bedrijfsvoering waar mogelijk voor milieuvriendelijke oplossingen. Een paar voorbeelden:
| Water: We gebruiken regenwater voor ons productieproces, dat we vervolgens weer recyclen. In onze nieuwe fabriek wordt leidingwater alleen nog gebruikt voor drinkwater en voor onze waterjet-machines.
| Electriciteit: We hebben onlangs geïnvesteerd in de meest zuinige compressoren, die bovendien werken met warmte-terugwinning. Tevens verbruikt Jetstone enkel groene stroom.

| Zonnepanelen: In het voorjaar van 2019 hebben we onze fabrieken voorzien van 3333 zonnepanelen, zodat we electriciteitsneutraal en zelfvoorzienend kunnen werken.

| Gas: Ons nieuwe pand voldoet aan de hoogste isolatie-eisen, waardoor het verbruik van gas aanzienlijk wordt teruggedrongen.
| Brandstof: Bij de aanschaf van voertuigen zijn uitstoot en brandstofverbruik altijd doorslaggevend voor ons. Zo zijn in de afgelopen jaren diverse nieuwe en uiterst zuinige Mercedes bussen gekocht voor onze monteurs. Bovendien hebben we een extra magazijn geopend in Brussel, waardoor we ons transport in België veel meer gegroepeerd (en dus met veel minder kilometers) kunnen organiseren. En ook in Zweden hebben we twee extra magazijnen geopend om het aantal transportkilometers aanzienlijk te kunnen verminderen.
| Papierverbruik: Door investeringen in nieuwe software, zijn inkomende en uitgaande papierstromen tot een minimum beperkt.
| Materiaalverbruik: Door middel van ‘nesting-software’ kunnen we onze hoeveelheid materiaalafval steeds verder terugdringen. In onze nieuwe fabriek zal die ontwikkeling nog sneller gaan, omdat ons volautomatische horizontale magazijn dat ‘nesten’ nog verder kan optimaliseren.
| Afvalstromen: We scheiden ons afval van keramiek volledig van graniet en composiet, waardoor we een zuivere afvalstroom krijgen. Ons afval is daardoor onder andere te hergebruiken voor de aanleg van wegen.
| Recycling van werkbladen: Bij vervanging van een keuken wordt een gebruikt werkblad overbodig. De gebruikte werkbladen (voorzien van een recycle-sticker) worden opgehaald door Jetstone. Deze werkbladen worden gebroken tot kleine stukje en hergebruikt bij huizen- en wegenbouw.

 

Gezondheid, veiligheid en opleiding

Jetstone kan alleen succesvol zijn door goede, gemotiveerde medewerkers. Dus willen we dat onze medewerkers gezond en veilig kunnen werken, en in zichzelf kunnen investeren door middel van opleidingen. Dat doen we bijvoorbeeld door:

| Professionele stof-afzuiging in de fabriek.

| Zelf ontwikkelde, en in hoogte verstelbare werkplekken voor onder andere polijsten en eindcontrole.

| Nauwelijks nog tillen nodig in onze fabrieken door het gebruik van vacuümheffers en transportbanden.

| Gecertificeerde hulpmiddelen en het naleven van ARBO-regels.

| Het stimuleren (en intern aanbieden) van gestructureerde opleidingen.

| Het samenwerken met medewerkers aan duurzame inzetbaarheid, onder andere in samenwerking met ESF door het project ‘Duurzame Inzetbaarheid’.

 

Bovendien hebben we een actieve OR (Ondernemingsraad) en zorgt onze open en informele manier van communiceren ervoor dat medewerkers intern altijd een luisterend oor vinden.

 

 

Goede Doelen

Jetstone heeft in 2015 een Make A Wish foundation in het leven geroepen. Medewerkers kunnen middelen uit dit fonds aanwenden voor mensen uit hun directe omgeving, zodat we hulp kunnen bieden in de breedste zin van het woord.

In ons jubileumjaar 2018 organiseerden we een Goede Doelen Actie. Klanten bouwden met elke order een spaarbedrag op, dat ze aan het einde van het jaar konden verdelen aan goede doelen naar keuze. Een aantal suggesties voor goede doelen werden aangedragen door onze eigen medewerkers op basis van persoonlijke ervaringen, te weten: de LEV Groep, de Stichting Alzheimer en het Ronald mcDonald Kinderfonds.