Een werkblad van graniet geeft een keuken een fraaie, luxe uitstraling. Daarnaast zijn de meeste granietsoorten eenvoudig schoon te houden en bijzonder duurzaam van karakter. Het is dan ook niet vreemd dat graniet nog steeds een veel gekozen materiaal in de keuken is.

Graniet is een stollingsgesteente dat miljoenen jaren geleden door de natuur is gevormd. De winning van graniet vindt bijna overal op de wereld plaats; elk winningsgebied biedt zijn eigen kleur en uitstraling. De meeste granietsoorten zijn relatief grof van structuur. Graniet zal daarom vaak kleine oppervlakteputjes tonen, zeker bij strijklicht. Dit is geen teken van mindere kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product. Ook kleur- en structuurverschillen zijn inherent aan alle soorten graniet. Verstrekte monsters en gebruikte kleurafbeeldingen kunnen derhalve alleen als indicatie worden gebruikt. Wel bieden wij de mogelijkheid om op afspraak een keuze te maken uit de beschikbare partijen graniet in onze voorraad.

 

Oppervlaktes in graniet

De meeste werkbladen in graniet hebben een gepolijste oppervlakte (hoogglans). Een aantal granietkleuren zijn echter ook verkrijgbaar met een matte oppervlakte, beschikbaar in drie varianten; gezoet (matglans), satin (geborsteld) en gevlamd (geruwd). Graniet met een matte oppervlakte geeft het werkblad een robuuste uitstraling, maar heeft ook een relatief open toplaag. Vooral de eerste maanden zijn dergelijke materialen daardoor meer gevoelig voor vlekken. Na verloop van tijd verbetert dit, en zal het materiaal ook wat donkerder van kleur worden.

 

Gebruiksgemak van graniet

Hoewel de eigenschappen verschillen per kleur, kunnen de verschillende oppervlaktes grofweg als volgt worden vergeleken:

 

Krasbestendigheid

Graniet gepolijst + + + + + [goed]
Graniet gezoet/satin + + + + + [goed]
Graniet gevlamd + + + + + [goed]

 

Hittebestendigheid

Graniet gepolijst + + + + + [goed]
Graniet gezoet/satin + + + + + [goed]
Graniet gevlamd + + + + + [goed]

 

Vlekbestendigheid

Graniet gepolijst + + + + [voldoende]
Graniet gezoet/satin + + + [redelijk]
Graniet gevlamd + + [matig]

 

Graniet is weliswaar hittebestendig, maar zeer hete pannen of ovenschalen kunnen een zogenaamde thermoshock veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat. Gebruik daarom altijd een onderzetter.

 

Hardsteen; duidelijk anders dan graniet

Jetstone levert naast graniet ook andere natuursteensoorten, zoals hardsteen. De eigenschappen van hardsteen zijn echter beduidend anders dan die van graniet, waarbij vooral de lage kras- en zuurbestendigheid aspecten zijn om rekening mee te houden. Verder kent hardsteen specifieke uiterlijke kenmerken zoals fossielen, witte aders en het zogenoemde “brand”, hetgeen eruit ziet als een ruwere, open structuur. Dergelijke kenmerken zijn onlosmakelijk verbonden aan het materiaal hardsteen en kan dus helaas geen reden zijn voor reclamaties.